Çiler İlhan: Izgon – o ljudskoj patnji, boli i nepravdi
Travanj 8, 2016

Hrabra zbirka priča turske spisateljice Çiler İlhan ‘Izgon ‘ o ljudskoj patnji, boli i nepravdi upravo je objavljena u Nakladi Ljevak.

Priče u ‘Izgonu’ su monolozi raznovrsnih stvarnih i izmišljenih likova, od obespravljenih žena preko ratobornih i poraženih muškaraca do tužnih pasa lutalica. Çiler İlhan, jedna od najistaknutijih suvremenih turskih spisateljica, pokazuje duboko razumijevanje za ljudsko iskustvo, patnju i osjetljivost spram životne boli i nepravde. Prevladavajuća je tema njezine zbirke osjećaj melankolije onih koji su otuđeni od svoje domovine, od svojih obitelji i društva. Dajući čitateljima priliku da se upoznaju sa živopisnim djelićima svjetova drugih ljudi i bića općenito, autorica izgrađuje kolaž priča koje opisuju živote nesretnih i izgnanih. Kao žena koja piše u modernoj Turskoj, İlhan se ne boji govoriti o temama kao što su ubojstva iz časti, obiteljsko nasilje ili američka okupacija Iraka.

Zbirka priča ‘Izgon’ protkana je bezglasnim kricima osoba koje su odstranjene i prognane na rub života. ‘Izgon’ je knjiga koju je napisala žena koja proživljava patnju i ljepotu življenja ‘ovdje i sada’, pa bi i hrvatskim čitatelji(ca)ma moglo biti vrlo korisno i zanimljivo pročitati priče koje pozivaju na suosjećanje i razumijevanje. Djelo je dosad prevedeno na desetak jezika.

Çiler İlhan (1972.) studirala je međunarodne odnose i političke znanosti na Sveučilištu Boğaziçi u Turskoj, a potom hotelski menadžment u Školi za hotelijerstvo i turizam Glion u Švicarskoj. Živi u Istanbulu, a radila je kao hotelijerka, slobodna spisateljica (Boğaziçi, Time Out Istanbul, itd.) i kao urednica u različitim razdobljima života. Godine 1993. primila je prestižnu nagradu za mlade Yaşar Nabi za kratku priču. Njezine pripovijetke, eseji, recenzije knjiga i članci o putovanjima, objavljivani su u raznim časopisima i novinama. Prva knjiga ‘Komora trgovca snovima’ (Rüya Tacirleri Odası, 2006.) nastavlja se na poetiku magičnoga realizma. Autorica je 2011. godine primila Nagradu Europske unije za književnost za zbirku kratkih priča ‘Izgon’ (Sürgün, 2010.), a pojedine priče iz ove zbirke posljednjih su godina objavljene u međunarodnim zbirkama pripovijedaka zajedno s djelima brojnih drugih slavnih europskih pripovjedača. İlhan je članica turskoga PEN-a.
N. L.

http://fama.com.hr/ciler-ilhan-izgon-o-ljudskoj-patnji-boli-i-nepravdi